Strava, základ zdraví

V knihkupectví nalezneme mnoho knih, které se zabývají různými výživovými směry. Ať jste příznivcem vegetariánství, paleo, jídla bez lepku, bez cukru. Veškerá tato doporučení má jedno hlavní pravidlo vždy stejné. Jíst co nejméně průmyslově zpracované potraviny, jednoduše řečeno. Jídlo má být jídlem. Naprosto nevyhovující jsou polotovary a fast foody. Hlavním důvodem je nevyvážená výživová hodnota. Produktům s nálepkou light se vyhněte, protože z velké části nemají se zdravým stravováním nic společného.

grilovaný losos

Diety nefungují. Také neexistuje žádná zázračná pilulka, kterou spolknete a probudíte se štíhlí. Ani koktejly, které Vám v určitou chvíli pomůžou shodit nějaké kilo. Ale není to ukazatelem toho, že jste zdravější. Díky těmto produktům jste se dostali pouze do energetického deficitu. Pokud nemáte dobře a zdravě nastavené jídlo, velice často ztrácíte pouze svaly a tuk si tělo ponechá do zásoby na horší časy, až bude zase hladovět.

Nejlépe uděláte, když si jídlo budete připravovat doma. Může se zdát, že je to časově náročnější, ale je třeba si uvědomit, že tento čas vkládáte do sebe. Velká část z Vás zapomíná, že ve vašem životě jde především o Vás.
žena s vidličkou

V každodenním jídelníčku by se měla objevovat především zelenina a v menší míře ovoce. Výhodné je, nakupování sezónních druhů na zelných trzích nebo od zemědělce. Do popularity se dostávají farmářské trhy, kde lze koupit domácí sýry, ovoce, zeleninu, maso, ale také zpracované výrobky jako například sirupy. Z velké části je nabízený sortiment v bio kvalitě.

Další součástí složení stravy jsou bílkoviny. Ty můžeme rozdělit do dvou skupin. První jsou živočišného původu, zde řadíme maso, vejce nebo mléčné výrobky. Druhou skupinu tvoří rostlinné bílkoviny, které jsou obsaženy například v luštěninách, semínkách a oříšcích.

Polysacharidy, zjednodušeně jsou přílohy a pečivo. Snažíme se vybírat ty, které jsou v přirozené podobě. Omezujeme výrobky, které jsou vyrobené z bílé mouky.

Dalším zástupcem jsou oleje a tuky, které jsou pro tělo prospěšné. Například díky nim se uvolňují vitamíny A,D,E,K. Dáváme přednost těm, které se vyskytují v přirozené podobě. Jedná se především o oříšky, semínka, avokádo nebo ryby. Oleje si vybírejte lisované za studena, které jsou určené výhradně pro studenou kuchyni. Nemusíte se bát ani másla, pokud ho využíváme v rozumné míře. V kategorii tuků je při přípravě pokrmů hlídat si kouřový bod. Přepálený tuk není pro naše zdraví příznivé. Zásada je jednoduchá, jak bylo zmíněno na začátku článku, jezte potraviny v přirozené podobě.


Posted in Nezařazené